סאב-דומיין הוא אתר עצמאי נוסף תחת אתר ראשי עם דומיין עצמאי משלו. בעוד שעמוד פנימי פועל כחלק מובנה מהאתר, סאב-דומיין זוכה למערכת ניהול ואחסון עצמאיים. כך, אם אחד מהם נפגע, השני לא בהכרח ניזוק. ההבדלים מתבטאים גם במבנה ה-URL, גם בניהול השוטף, וגם באפשרויות הקידום. הבחירה להקים סאב דומיין תלויה בצורך בהפרדה טכנית ועסקית – בין אם מדובר בבניית אתר נפרד לשפה שונה או אתר-בת של חברה גדולה.
ממהרים? הנה השאלות (והתשובות) המרכזיות במאמר
סאב-דומיין הוא “אתר בת” הפועל תחת הדומיין הראשי אך מתפקד כאתר עצמאי עם מערכת משלו.
דומיין מורכב מההתחלה (לרוב www), מגוף הדומיין ומהסיומת (.com). בסאב-דומיין מחליפים את ההתחלה בשם שונה (למשל blog), לדוגמה: blog.example.com
עמוד פנימי (למשל example.com/blog) הוא חלק בלתי נפרד מהאתר הראשי. לעומת זאת, סאב-דומיין (blog.example.com) מתפקד כישות עצמאית, ואינו תלוי ישירות באתר הראשי.
בדרך כלל לא. אם הסאב-דומיין נפגע, האתר הראשי יישאר תקין בזכות ההפרדה הטכנית ביניהם, ולהפך.
לא. מבנה הכתובת מקובל הוא sub.example.com, בלי שכבות מרובות כמו sub.sub2.example.com
כשמעוניינים בבידול טכני וניהולי לעומת האתר הראשי, למשל, הקמת אתר נפרד לשפה שונה, בלוג עצמאי או סביבת תרגול ולמידה.
מתעניין בבנייה או קידום האתר שלך? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!
ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא
בעולם האינטרנט קיימת היררכיה ברורה בין אתרים שונים, המתבטאת באופן שבו כתובות האתרים (URLs) בנויות. בחלק העליון של היררכיה זו נמצא ה"דומיין" (Domain), האתר הראשי והמרכזי, ומתחתיו יכולים להימצא אתרים משניים הנקראים "סאב-דומיינים" (Subdomains). הדומיין הראשי נחשב לסמכותי יותר ובעל משקל מרכזי, בעוד שהסאב-דומיינים הם אתרים עצמאיים הכפופים לו ונמצאים תחת חסותו.
במאמר זה נדון לעומק במושגים דומיין וסאב-דומיין, נציג כיצד לזהות אותם באמצעות מבנה הכתובת, נסביר את השימושים הנפוצים בהם, נדגים כיצד הם משפיעים האחד על השני, ונסקור את ההבדלים המשמעותיים בין סאב-דומיין לבין עמודים פנימיים בתוך אתר ראשי. בנוסף, נבחן שאלות כמו האם ניתן לייצר סאב-דומיין נוסף בתוך סאב-דומיין קיים, ואיך מתבצע הניהול והתחזוקה של אתרים מסוג זה.
מהו דומיין ומהו סאב-דומיין?
דומיין (Domain) הוא כתובת האינטרנט הראשית המזהה את האתר באופן ייחודי ברשת, לדוגמה:
https://www.kfirmenashe.co.il/ כל דומיין בנוי משלושה חלקים מרכזיים: התחלה: בדרך כלל www המסמל את "World Wide Web", גוף הדומיין (Domain name): השם המרכזי והייחודי של האתר, המייצג את המותג או שם העסק, למשל: kfirmenashe, uסיומת (Top-Level Domain – TLD): מזהה את סוג האתר או המיקום הגאוגרפי שלו, לדוגמה .com, .co.il, .org וכדומה.
subdomain הוא אתר מלא שמכיל את כל האלמנטים שדומיין רגיל מכיל ונבנה כמו כל אתר אחר. כלומר באתר כזה יכולים להיות עמודים, פוסטים, גלריה, חנות או כל אלמנט אחר שמרכיב אתר. ההבדל הוא שסאבדומיין הוא אינו אתר ייחודי שעומד בפני עצמו אלא אתר שעומד כמאין חברת בת של אתר גדול יותר. כלומר סאב דומיין פועל בצורה עצמאית לחלוטין אך הוא עדיין מקבל חסות וכפוף באופן טכני לדומיין רגיל שנמצא מעליו.
מבחינת הכתובת, בסאב-דומיין, החלק הראשון של הדומיין הראשי (ההתחלה) מתחלף, ושאר החלקים נשארים זהים. למשל, אם יש לנו אתר רגיל בכתובת: www.example.com
אם יוצרים לו סאב-דומיין חדש עבור החלק של הבלוג, הכתובת שלו תוכל להיראות כך: blog.example.com.
במקרה זה, "blog" הוא החלק ההתחלתי בכתובת שמייצג את הסאב-דומיין, כלומר האתר המשני, העצמאי, שנמצא תחת חסותו של הדומיין הראשי, וכך מסומנת ההפרדה ממנו.
חשוב להבין שלמרות ששניהם חולקים את אותו בסיס כתובת ("example.com"), מבחינה טכנית מדובר בשני אתרים עצמאיים לחלוטין. לכל אחד מהם יש מערכת ניהול תוכן (למשל וורדפרס) נפרדת, מאגרי נתונים עצמאיים, ואפילו שטחי אחסון שונים.
האתר "שירונט" הוא דוגמה טובה להמחשת הרעיון של סאב-דומיינים וכיצד הם משמשים ליצירת היררכיה בין אתרים. בעבר, שירונט היה אתר עצמאי לחלוטין, בעל דומיין משלו (shironet.co.il). למי שלא מכיר, מדובר על אתר במכיל מילות שירים של המון שירים מוכרים. בשלב מסוים, האתר נקנה על ידי קבוצת mako, ובעקבות הרכישה הוחלט לשלב את שירונט בתוך התשתית הקיימת של mako. כדי להבהיר לקהל המשתמשים שמדובר בשירות תחת חסותה של mako, שונה המבנה הטכני של האתר מדומיין עצמאי לסאב-דומיין תחת הדומיין הראשי של mako.
הסיבות לשינוי זה הן גם שיווקיות וגם טכניות. מבחינה שיווקית, המהלך מאפשר למאקו לחזק את המותג שלה ולהציג את שירונט כחלק אינטגרלי ממערך השירותים והאתרים שלה. מבחינה טכנית, הדבר מקל על הניהול והתחזוקה, שכן הסאב-דומיין מתפקד כאתר עצמאי אך עדיין משויך לmako, מה שמאפשר ניהול יעיל של האתרים השונים תחת אותו מותג.
ההבדל בין הכתובת הראשית של אתר mako לבין זו של שירונט הוא ברור וקל לזיהוי:
- הכתובת הראשית של mako היא : www.mako.co.il
- הכתובת של שירונט לאחר השינוי היא : shironet.mako.co.il

האם אפשר ליצור סאב-דומיין על סאב-דומיין?
באופן עקרוני וטכני התחילית של הכתובת, שמייצגת סאב-דומיין, תמיד מופיעה לפני הגוף של הכתובת. המשמעות היא שהמבנה התקני הוא subdomain.example.com. לכן, לא נהוג ליצור היררכיה של סאב-דומיינים בתוך סאב-דומיינים. הסיבה לכך קשורה באופן שבו האינטרנט בנוי ומנוהל: דומיין ראשי יכול להכיל תחתיו מספר רב של "אתרי-בת" (סאב-דומיינים), אולם אלה תמיד יקושרו ישירות לדומיין הראשי. יצירת שכבות מרובות של סאב-דומיינים (כלומר, סאב-דומיין בתוך סאב-דומיין אחר) איננה סטנדרטית מבחינת ניהול אתרים והיא יוצרת סיבוכיות מיותרת ללא תועלת אמיתית, הן מבחינת ניהול טכני והן מבחינת ידידותיות לגולשים ולמנועי חיפוש. מעבר לכך, מערכות רבות של ניהול אחסון אתרים ודומיינים אינן תומכות כלל ביצירת היררכיה מרובת-שכבות כזאת, כך שבפועל אין מצב כזה.
ההבדל בין סאב-דומיין לתיקייה או עמוד באתר
סאב-דומיין ותיקייה (או עמוד פנימי) הם שני מבנים שונים המשמשים לבניית אתרים, ולכל אחד מהם אופי, שימושים והשפעות משלו. כדי להבין את ההבדל, אפשר לחשוב על ההבדל שבין היד של אדם לבין הילד שלו:
אם נגיד שדומיין של אתר מיוצג של ידי בנאדם, אז תיקייה או עמוד פנימי בתוך אתר דומים ליד או לרגל של אותו אדם. הם חלק בלתי נפרד מהאתר המרכזי, קשורים אליו באופן מלא ומושפעים באופן ישיר מכל שינוי שנעשה באתר הראשי. לדוגמה, אם הכתובת של האתר הראשי היא www.example.com, אז תיקייה בתוך האתר יכולה להיות www.example.com/blog. התוכן של התיקייה הזו נשען על אותה מערכת תוכן, אותו שרת, אותו בסיס נתונים ואותה תשתית של האתר הראשי. לכן, אם מתרחשת תקלה באתר או מתבצע בו שינוי משמעותי, התיקייה והעמודים שבתוכה יושפעו מכך באופן ישיר ומיידי.
לעומת זאת, סאב-דומיין דומה לילד של אותו אדם – הוא אמנם משויך להורה ונמצא תחת אחריותו וסמכותו, אבל הוא מתפקד כיחידה עצמאית ונפרדת לחלוטין. בניגוד לתיקייה, סאב-דומיין יכול להשתמש במערכת ניהול תוכן (CMS) משלו, אחסון נפרד, בסיס נתונים נפרד ואף עיצוב נפרד לחלוטין. המשמעות המעשית היא שאם מתרחשת תקלה באתר הראשי (www.example.com), הסאב-דומיין לא בהכרח יושפע ממנה, מכיוון שהוא מתפקד כישות עצמאית בפני עצמה. בדיוק כמו ילד של אדם – אם ההורה נפצע בידו, הילד לא נפגע מכך ישירות. באופן דומה, אם אתר המשנה (הסאב-דומיין) נפגע או נופל, האתר הראשי לא בהכרח יושפע מכך.
מתעניין בבנייה או קידום האתר שלך? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!
ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא
דומיין, סאב-דומיין או תיקייה, מה עדיף?
מכל מה שנאמר עד עכשיו במאמר ניתן להבין שכאשר ישנו חלק מסוים באתר שאנו חושבים להפריד אותו מהאתר הראשי יש לנו שלושה לבצע זאת. הראשונה היא לפתוח דומיין חדש, השניה היא לפתוח סאב דומיין והשלישית היא לייצר עמוד נוסף או תיקייה בתוך אותו אתר. הדרך הטובה ביותר להכריע איזה אופציה היא האופטימלית ביותר עבור כל מקרה כזה נעוצה בכמה גורמים שאותם נסקור דרך הדוגמה של הפרדה בין שפות שונות של אותו עסק.
בוא נאמר שיש לנו אתר מסוים בשפה העברית או האנגלית. לאט לאט ככל שהעסק מתפתח וצובר יותר לקוחות יש לנו את האופציה להתרחב גם לשוק הבינלאומי מה שיחייב אותנו לתרגם את האתר גם לשפות שונות כדי למשוך קהלים מקומיים במדינות אלו. נתקלתי במקרים כאלה באתרים של חברות מסחר או אתרים בתחום ההימורים שהיו צריכים לבחור באיזו דרך טכנית הם יבחרו לבנות את האתר שלהם עבור כל שפה.
הקמת סאב דומיין לכל שפה
אם ניקח לדוגמה את האתר 888 נראה שאנו מקבלים את האתר בשפה האנגלית. אם נבדוק בתפריט הראשי את האפשרות להחליף שפה כך שהאתר יוצג בצרפתית נשים לב שאנו מועברים לאתר בכתובת https://fr.888.com/ כלומר מדובר על סאב דומיין שנבנה במיוחד עבור הקהל הצרפתי שגולש באתר זה.
היתרונות בבחירה הזו הם די מובנים. ישנה הפרדה טכנית בולטת וברורה בין האתר הראשי לבין הסאב דומיין הצרפתי אך עדיין יש לסאב דומיין את החסות של המותג הגדול יותר. החיסרון בטקטיקה זו היא שהסאב דומיין בצרפתית לא יחשב לאתר ייחודי ועצמאי כמו האתר הראשי ולכן יהנה ממעמד מעט פחות יותר בעיני גוגל.
הקמת דומיין נפרד לכל שפה
אם ניקח את האתר של חברת המסחר אווה טרייד נראה שהאתר הראשי שלה מיועד עבור קהל באירלנד. אם נבקש להחליף את הaפה לצרפתית אנו נעבר לכתובת https://www.avatrade.fr/ . בדוגמה זו ניתן לראות שהסיומת של הדומיין השתנתה ועל כן לא מדובר על סאב דומיין אלא על דומיין אחר לחלוטין שמיועד ספציפית למדינה הנבחרת. היתרון בבחירה בטקטיקה הזו היא מובנת לחלוטין לכל שפה ישנו אתר עצמאי וייחודי בעל מעמד שווה לאתר האירי וגם ישנה הבדלה טכנית ברורה בין כל שפה מאחר וכל אתר הוא על דומיין אחר, יש מערכת ניהול תוכן אחרת והוא יכול להיות מאוחסן במקום אחר ולא להיות קשור בהכרח לאתר הגדול. החיסרון בטקטיקה זו היא שצריך לקנות דומיין חדש עבור כל אחד מהאתרים בשפות השונות וכך גם נכון לגבי אחסון האתרים.
יצירת עמוד או תיקייה באתר הראשי
האפשרות השלישית היא האפשרות של תיקייה או עמודים פנימיים שמייצגים שפה אחרת. במצב כזה אנחנו נראה אתר עם כתובת רגילה שמיוצג שפה מסוימת הוא תיקייה בתוך אותו אתר שמייצגת שפה אחרת ותחתיה יכולים להיות עמודים נוספים עבור אותה שפה.
דוגמה לכך נוכל לראות באתר: https://best20tradingplatforms.com/ שכתוב בשפה האנגלית אך אם נבקש לעבור לשפה הספרדית אנו נקבל את הכתובת הבאה : https://best20tradingplatforms.com/es/ וכאן ברור שמדובר על אותו האתר ללא שום הבדלה טכנית שמכיל עמודים שהם גם בשפה הספרדית. היתרונות בטקטיקה הזו היא שאין צורך לבנות אתר חדש מאפס כמו שצריך לעשות באתר נפרד או בסאב דומיין, וניתן להשתמש באותו העיצוב ובאותו המבנה גם עבור העמודים בשפות השונות מה שמקצר משמעותית את העבודה. החיסרון כאן הוא מבחינה טכנית ומבחינת הקידום האורגני. מבחינת גוגל יש כאן ערבוב בין פנייה לקהל דובר אנגלית לבין קהל דובר ספרדית או כל שפה אחרת מה שאומר שיהיה מעט יותר קשה לכל אחד מהעמודים בשפות השונות להתקדם באופן בלעדי וייחודי במדינה שלה. מהבחינה הטכנית קיים חיסרון נוסף מאחר ויש צוות שונה שצריך לעבוד על כל שפה מה שגורם לזה שיש הרבה ידיים שנוגעות באותו האתר. במידה ויצוצו בעיות טכניות יהיה הרבה יותר קשה לדעת מה המקור שלהם, לבודד אותם ולפתור אותם.

באילו מקרים נהוג להשתמש בסאב דומיין?
עמודי נחיתה
ישנם הרבה בעלי אתרים שמעדיפים לפצל את עמודי הנחיתה שלהם לסאב דומיינים שיהיו מופרדים מהאתר הראשי. פעולה כזאת עוזרת מאוד לבצע הפרדה מבנית בין החלקים שמיועדים להרצת קמפיינים לבין שאר עמודי האתר. פיצול כזה גם מאוד עוזר במדידת הביצועים של החלקים השונים. בזכות ההפרדה שנוצרת ניתן להבין יותר טוב את התרומה של עמודי הנחיתה שרצים באמצעות קמפיינים להצלחה השיווקית של העסק, ואת ההבדל בינה לבין התרומה של שאר ערוצי השיווק והאתר הכללי.
סניפים של אותה רשת
ישנן רשתות בעלות מספר גדול של סניפים שכל סניף מנוהל על ידי צוות שונה לחלוטין. במקרה כזה ניתן לבצע הבדלה טכנית בין האתרים בדיוק באותה צורה שבה קיימת ההבדלה בין הסניפים בעולם האמיתי. במצב כזה לכל סניף יהיה גם את הצוות שלו שאחראי על השיווק הדיגיטלי, שיהיה לו אתר בבעלותו המלאה בלי התערבויות של הסניפים האחרים.
אם רוצים להתמחות בתחום מסויים
ישנם פורטלים שמתמחים בהרבה מאוד עולמות תוכן ומעוניינים להציג כל עולם תוכן כזה כאתר בעל צוות תפעול ייחודי משל עצמו. במצב כזה נוכל לראות שקישורים מעמוד הפורטל הראשי יובילו לסאב דומיינים של עולמות התוכן השונים. לדוגמא אם ניקח את אתר וואלה שהוא פורטל כזה אנו יודעים שכתובת הדומיין שלו היא https://www.walla.co.il/. ואם בתפריט הראשי נבחר להיכנס למדור של בריאות אנו נשים לב שאנו מועברים לכתובת של סאב דומיין https://healthy.walla.co.il/
נושא או שירות שלא קשור לשאר האתר
כאשר לעסק מסוים יש עיסוק צדדי שאינו קשור באופן כללי לשאר תחומי העניין שבו הוא עוסק יהיה נכון יותר להציגם בסאב דומיין נפרד. זאת מאחר וגוגל מחפש לראות שאתר מייצג עולם תוכן מסוים ולא חורג ממנו יתר על המידה. לדוגמה אם ניקח את האתר שלי שמייצג את העסק שלי של בנייה וקידום אתרים נוכל לראות שכל התוכן שמצוי בו עוסק בתחומים אלו. אם לדוגמא בזמני הפנוי אני עובד גם כהנדימן, ומעוניין להציע גם את השירותים האלו, לא יהיה נכון להציג אותם בתוך האתר שמדבר על בנייה וקידום אתרים, וזאת למרות שהאתר הזה מייצג אותי. במצב כזה יהיה יותר נכון לבחור להקים דומיין חדש לחלוטין שיעסוק רק בהיותי הנדימן, או להקים סאב דומיין עבור השירותים האלו תחת הכתובת הראשית של האתר. במצב של הקמת סאב דומיין, גם גוגל וגם משתמשים יבינו שמדובר על שירות צדדי ונפרד אבל כזה שעדיין מייצג אותי
בלוג
ישנם אתרים שמעוניינים להפריד את החלק של הבלוג מהאתר הראשי. כלומר לבצע הבדלה טכנית מלאה בין החלקים שמציעים את השירותים של העסק לבין החלק שעוסק בהפצה של מידע לקהל לקוחות ולקהל הרחב. מבחינת קידום אתרים אורגני זהו צעד פחות חכם שכן מאחר ומדובר על אותו עולם תוכן, הבלוג בהחלט יכול לעזור גם לעמודי השירות להתקדם כאשר הם יהיו תחת אותו דומיין. לעומת זאת, בחירה בסאב דומיין תבטל את הקשר שעוזר להם להתקדם אחד בזכות השני.עם זאת, עדיין קיימת האפשרות לביצוע ההפרדה הטכנית הזאת ולכן אני מציין אותה גם כאן
פורום
אפשרות נוספת היא הפרדה של החלק של הפורום מהאתר הראשי. גם כאן אותו הרעיון של הבלוג תקף, זה פחות מומלץ מבחינת קידום האתר אך מבחינה טכנית זה בהחלט בר ביצוע.