קידום אתרים שלילי (Negative SEO) הוא מצב שבו גורם עוין מפיץ תוכן משמיץ, רוכש קישורים מאתרי ספאם ומנצל את השלמת החיפוש של גוגל ליצירת רושם שלילי על האתר שלכם, ובעקבות כך הופך לאיום על מוניטין והדירוג שלכם בעיני גוגל. כדי להתמודד עם המצב יש לעקוב אחר פרופיל הקישורים ולבטל קישורים מזיקים באמצעות Disavow,לבחון הופעות של השלמה אוטומטית חשודה, לשקול צעדים משפטיים במקרים חמורים ולנקוט מהלכי ניהול מוניטין
ממהרים? הנה השאלות (והתשובות) המרכזיות במאמר
על ידי ביצוע מאסיבי של חיפושים הכוללים ביטויים כמו “הונאה” או “תביעה” לצד שם המותג, וכך גוגל יציע אותם כהשלמה אוטומית לגולשים שמחפשים את שם המותג
במקום לקנות קישורים בשביל לקדם אתר מסוים, ניתן לקנות קישורים מאתרי ספאם ופורנו ולהפנות אותם לאתר מתחרה. כך נוצר פרופיל קישורים פסול, שגורם לגוגל להעניש את האתר כאילו הוא זה שקנה את הקישורים.
ניתן להיכנס לפלטפורמות דירוג שונות (למשל אמזון או עמוד העסק בגוגל), ולכתוב ביקורות שליליות ושקריות. כך ניתן לפגוע באמינות של עסק, מוצר או שירות, בייחוד אם הדירוג המספרי הממוצע יורד מתחת ל-4 כוכבים.
סימנים כמו ירידה חדה בדירוגים ללא הסבר, הופעת ביטויים שליליים בהשלמה האוטומטית, או פרופיל קישורים המורכב מאתרי ספאם ופורנו, מצביעים על קמפיין נגטיבי SEO.
מומלץ לבדוק את פרופיל הקישורים באופן תדיר ולבצע Disavow לקישורים מזיקים. ניתן גם להתחיל תהליך של ניהול מוניטין למשל על ידי כתיבת מאמרים חיוביים. מעבר לכך, ניתן גם לשקול צעדים משפטיים במצבים של לשון הרע.
עשו נגדך קמפיין של קידום אתרים שלילי? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!
ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא
מה זה קידום אתרים שלילי?
קידום שלילי (Negative SEO) הוא שימוש בטכניקות קידום אתרים אורגני שנועדו לפגוע בדירוג או במוניטין של אתרים מתחרים, לרוב באמצעות מגוון פעולות מאחורי הקלעים המנסות לגרום לגוגל או לגולשים לקבל רושם שלילי על אותו אדם, מותג או עסק. במילים אחרות, זהו מהלך שבו נעזרים מקדמי אתרים במניפולציות שונות כדי לגרום לגוגל “לחשוב” שיש בעיה באתר.
נגטיבי SEO הוא למעשה יישום הפוך של קידום שחור (Black Hat), שבו במקום להשתמש בטכניקות לא לגיטימיות כדי להעלות את הדירוג של אתר מסוים, אותן טכניקות מנסות לפגוע באתר מתחרה ולהוריד את דירוגו או לערער את המוניטין שלו. ברגע שגוגל או הגולשים מזהים פעולות קידום שלילי, האתר שהותקף עלול לרדת ממיקומו הגבוה בתוצאות החיפוש לעמודים פנימיים יותר, ובכך לאבד חלק ניכר מהתנועה והלקוחות הפוטנציאליים.

קידום אתרים שלילי באמצעות השלמה אוטומטית
מניפולציה על ההשלמה האוטומטית (Autocomplete) של גוגל מתרחשת כאשר גורם כלשהו מנסה לגרום למנוע החיפוש “להציע” מילים שליליות לצד שם של אדם או עסק. לדוגמה, אם שם המותג הוא “אקסטרה-טק”, המניפולציה תביא לכך שהמשתמש שיקליד “אקסטרה-טק” בשורת החיפוש יקבל השלמות אוטומטיות בסגנון “אקסטרה-טק תביעות” או “אקסטרה-טק הונאה”. בצורה זו, עוד לפני שהגולש לוחץ על ‘Enter’, הוא כבר נחשף לרמזים שליליים ועלול לפתח חשד או רתיעה.
איך עושים את זה בפועל?
בגדול כל מה שצריך לעשות זה להפציץ בחיפושים חוזרים ונשנים, ידנית או בעזרת בוטים, שמכילים את שם המותג יחד עם מילים כמו “הונאה” או “תביעות”. כשהמערכת של גוגל רואה שהרבה משתמשים מחפשים צירופים שליליים לצד השם, היא “לומדת” זאת ומתחילה להציע את הצירופים הללו כהשלמות אוטומטיות.
במקרים אחרים, יתפרסמו תכנים שליליים באתרים חיצוניים (כמו בלוגים או פורומים), כך שגוגל יאגד יחד את שם המותג והמילה השלילית, ואז יסיק שאולי אנשים רבים מתעניינים במידע השלילי על המותג.
התוצאה: ברגע שגולש מקליד את שם האדם או העסק, הוא נתקל מיד בהשלמה עם מילים בעלות קונוטציה שלילית, כמו “הונאה” או “תביעה”. גם אם אין בכך אמת בפועל, עצם קיומו של הרמז השלילי גורם לחלק מהמשתמשים לסגת, או לפחות לחפש אישוש לטענות השליליות ולפקפק במותג. מבחינת המתחרה שעומד מאחורי המהלך, מדובר באחד הכלים האפקטיביים ליצירת חשדנות עוד לפני שהגולש נכנס בפועל לאתר.

קידום שלילי דרך קניית קישורים מפוקפקים
מהי קניית קישורים ומה היא מסמנת לגוגל במצב רגיל?
באופן כללי, קניית קישורים משמשת כטכניקה שנועדה לחזק את “סמכות” האתר בעיני גוגל. מי שקונה קישורים מבקש “לקנות” המלצה טבעית ובעקבות כך לקבל קרדיט ממנוע החיפוש. קניית קישורים מאתרים חזקים ואיכותיים עוזרת למנועי החיפוש להבין לאיזה גופים אחרים האתר קשור ומקבל מהם המלצה, כך שאם מדובר על גוף או אתר חזק שמקשר גוגל מבינים שהאתר המקושר מומלץ על ידי גוף סמכותי ואמין ובעקבות כך להעלות את קרנו.
שימוש זדוני בקניית קישורים כדי לפגוע במתחרה
ב-SEO שלילי העיקרון דומה – אך בכוונה הפוכה. במקום שקניית הקישורים תעזור לאתר אחד להתחזק, המשתמש פונה לאתרי ספאם, פורנו או כל תוכן לא רצוי אחר ומבקש מהם לקשר דווקא לאתר המתחרה. כך נוצר מצב שבו מתחרה “מקושר” ברשת עם אתרים מפוקפקים וספאמיים, ואם זה נעשה בכמות גדולה זה מאותת לגוגל שכל פרופיל הקישורים של האתר הוא בעייתי. כתוצאה מכך, גוגל עלול להניח שהאתר מעורב בעצמו בתוכן פסול, ולהוריד את דירוגו בצורה משמעותית. מבחינת בעל האתר המותקף, מדובר ב”מלכוד”, כיוון שכלפי חוץ נראה שהוא הוא זה שקנה את הקישורים – ובעל המתחרה שהשתיל אותם נותר אנונימי ופטור מאחריות.
פרסום שלילי ברשתות חברתיות
העלאת תכנים, פוסטים או תגובות ברשתות החבריות שבהם מאשימים אדם או מותג בהונאה, חווייה שלילית או מתן שירות לקוי, יכולות להיות טכניקה יעילה לקידום שלילי. המטרה היא לייצר רושם שלילי ולהרתיע גולשים מפני אותו אדם או מותג. פעמים רבות, פוסטים כאלה נכתבים באופן שנראה אמין ומלווים בעדויות מזויפות של לקוחות, אף שבפועל אין להן שום ביסוס. הכוח של הרשתות החברתיות טמון ביכולת שלהן להגיע במהירות לקהל גדול: משתמשים המשתכנעים בתוכן השלילי עלולים גם לשתף אותו הלאה, להגיב ואף להוסיף משל עצמם. כך, די בפוסט בודד כדי להביא לקמפיין שלילי רחב היקף, ללא כל צורך בהוכחה אובייקטיבית. מבחינת הקוראים, הרצף המצטבר של פוסטים שליליים יכול ליצור תחושת “יש עשן, אז כנראה יש אש”, ולפגוע בצורה דרמטית במוניטין של האדם או המותג שעומד ביעד ההתקפה.
עשו נגדך קמפיין של קידום אתרים שלילי? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!
ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא
ביקורות שליליות מזויפות
ביקורות שליליות מזויפות הן טקטיקה נפוצה שנועדה לפגוע במוניטין של העסק. בפועל, ניתן להיכנס לאתרי דירוגים, לחנויות מקוונות כמו אמזון או לעמודי עסק בגוגל (Google Business Profile), ולכתוב ביקורת שמתארת כביכול חוויה שלילית. ביקורת כזאת לעיתים קרובות מתוארת באור דרמטי, תוך שימוש בתיאורים חריפים כמו “אין שירות”, “הונאה” או “לא להתקרב!”. במקרים רבים הביקורות האלה מלוות במתן דירוג של כוכב אחד בלבד.
כדי להיראות “אמינות”, ביקורות שליליות אלה עשויות להיכתב בפרופיל משתמש שנראה לגיטימי, לעיתים עם שם או תמונה בדויים. הטכניקה הופכת למסוכנת כאשר משתמשים או לקוחות פוטנציאליים רואים רצף של ביקורות שליליות ומתארים לעצמם שייתכן שיש אמת מאחורי הדברים. כך, עוד לפני שאדם קיבל הזדמנות לבחון את המוצר או לפנות לשירות הלקוחות, הוא עשוי להירתע ולהעדיף מתחרה – רק משום שראה קבוצה של “לקוחות” שאינם מרוצים. כתוצאה מכך, המוניטין של העסק נפגע, והמכירות עלולות לצנוח, גם אם הביקורות כלל לא משקפות מציאות או תלונה אמיתית.
מעבר לתוכן הכתוב שבביקורות, משתמשים רבים באתרים כמו אמזון או בגוגל נוטים להסתמך קודם כול על הדירוג המספרי (למשל, מ-1 עד 5 כוכבים) כדי להחליט אם להיכנס לעומק הביקורות עצמן. פעמים רבות, אם הם רואים ממוצע דירוגים מתחת ל-4 כוכבים, הם כבר עלולים לפתח חשד או להסיק באופן אינטואיטיבי שהמוצר או העסק בעייתי.
כתוצאה מכך, מספיקות כמה ביקורות של כוכב אחד כדי להוריד בקלות את ממוצע הדירוג מתחת לסף שהמשתמשים תופסים כ”בטוח”. לדוגמה, אם לעסק יש רק עשר ביקורות טובות (5 כוכבים), ושתי ביקורות של כוכב אחד מתווספות לפתע, ממוצע הדירוג הכולל עלול לרדת באופן משמעותי. עבור המשתמש המזדמן, נתון כזה עשוי להוות סימן אזהרה מספיק חזק כדי לנטוש את העמוד ולעבור למתחרה – עוד לפני שהוא קרא את יתר הביקורות והבין מה בדיוק נכתב בביקורות השליליות או עד כמה הן מבוססות.

כיצד לזהות שמופעל נגטיבי SEO נגדך
בדיקת פרופיל קישורים
אחד השלבים החשובים בזיהוי מתקפה של קידום שלילי הוא לבדוק באופן קבוע את פרופיל הקישורים המפנים לאתר. הכלים העיקריים לכך הם Google Search Console, המספק תמונת מצב רשמית של גוגל על הקישורים הנכנסים, וכלי חיצוני כמו Ahrefs, המעניק מבט מעמיק על כמות ואיכות הקישורים.
כאשר סורקים את הפרופיל ומגלים כמות משמעותית של קישורים מאתרי ספאם, פורנו או אתרים עם תוכן בלתי הולם—שלא היו שם בעבר—זהו סימן אזהרה ברור שמישהו אולי מנסה להחליש את האתר.
כדאי לזכור שמספיקה אפילו קבוצה קטנה של אתרי ספאם גדולים, המקושרים כולם לאתר בצורה “מאולצת”, כדי להסב נזק. ההשפעה יכולה להתבטא בעונש מצד גוגל, ואחריה ירידה חדה במיקומים.
חיפוש השם או המותג בגוגל
שלב נוסף לזיהוי מתקפת נגטיבי SEO הוא לבצע חיפוש יזום בגוגל של שם האדם או המותג. לפני שהגולש מקיש על כפתור החיפוש, מנוע החיפוש יציע השלמות אוטומטיות (Autocomplete) וכאן ניתן לגלות עדויות לפעילות שלילית. אם לצד שם המותג מופיעים ביטויים כמו “הונאה”, “תביעה” או “תרמית”, סביר להניח שמתחרים או גורמים עוינים הזינו שוב ושוב חיפושים המשלבים מילים שליליות כדי ליצור מצג שווא שהציבור מקשר בין המותג למושגים פסולים. בנוסף, מומלץ לבחון את הדפים המופיעים בעמוד הראשון (ולעיתים גם בעמוד השני) של תוצאות החיפוש, ולשים לב אם צצו עמודים ביקורתיים או מכפישים שלא נראו בעבר.
בדיקת מיקומים בגוגל
לפעמים איתות חשוב לכך שמישהו מפעיל נגדך נגטיבי SEO הוא “נפילה” מהירה ומשמעותית במיקומי האתר ללא הסבר הגיוני אחר. אם עד היום האתר דורג גבוה במילות מפתח מסוימות, ופתאום צונח בבת אחת או נעלם כמעט לחלוטין מתוצאות החיפוש, כדאי לבדוק אם מדובר בעונש של גוגל. כאשר מדובר על עונש ידני, בעלי האתרים עשויים לקבל הודעה חריגה ב-Google Search Console שמצביעה על “קישורים לא טבעיים” או על תוכן שנוגד את המדיניות.
עשו נגדך קמפיין של קידום אתרים שלילי? מוזמן לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות!
ניתן גם להשאיר פרטים בטופס הבא
דרכי התמודדות עם קידום שלילי
Disavow Links (ביטול קישורים בעייתיים)
אחת מדרכי ההתגוננות העיקריות מפני קישורים מזיקים שמופיעים ללא ידיעת בעלי האתר היא להשתמש בכלי disavow links של גוגל שמאפשר ניתן “להצהיר” בפני גוגל שהקישורים הבעייתיים אינם אמיתיים או רצויים, ולבקש ממנו להתעלם מהם במנגנון הדירוג. כך, אם מגלים למשל עשרות קישורים מאתרי פורנו או ספאם שנועדו להחליש את האתר, אפשר לרכז אותם בקובץ אחד ולשלוח אל גוגל. בעמוד של הכלי ישנן הוראות מפורטות על הדרך בה ניתן לכתוב ולהגיש את הקובץ. ברגע שהקובץ נשלח האלגוריתם של גוגל יכול להתחשב בבקשה ולבטל את ההתחשבות בקישורים הבעיתיים. אמנם אין ערובה לתיקון מיידי של הנזק, אך זו הפעולה העיקרית שבידי בעל האתר לנקוט כדי “לנקות” את פרופיל הקישורים שלו מקישורים מפוקפקים.
ניהול מוניטין (Online Reputation Management – ORM)
כאשר מופיעים תכנים שליליים שעלולים להזיק למוניטין האישי או העסקי, מומלץ ליישם תהליך ניהול מוניטין (ORM) שכולל יצירת והפצת תכנים חיוביים ואיכותיים אודות האדם או המותג. מטרתו העיקרית היא לדחוק את התכנים השליליים כלפי מטה בתוצאות החיפוש, כך שכאשר גולשים יקלידו את שם המותג או האדם בגוגל, התוצאות הראשונות שיפגשו יהיו חיוביות, ענייניות ומעוררות אמון.
כדי ליישם ניהול מוניטין בפועל, יוצרים מאמרים חיוביים המשקפים את ההצלחות והערך המוסף של העסק או האדם, ומפרסמים אותם באתרים ובלוגים סמכותיים. במקביל, מחזקים נוכחות פעילה ברשתות חברתיות כמו לינקדאין או פייסבוק, ומשתפים תכנים איכותיים בכדי לבנות תדמית חיובית. לאחר מכן, מקדמים את המאמרים החדשים כך שידחקו את התוצאות השליליות בתוצאות החיפוש. חשוב להבין שמדובר בעבודה שוטפת: יש לעקוב אחר התוצאות, לזהות תוכן שלילי חדש ולטפל בו בהקדם. כך ניתן להפחית את השפעת הפרסומים המזיקים ולהבטיח רושם ראשוני חיובי בפני הגולשים.
פנייה לייעוץ משפטי
במצבים שבהם עולה חשד להוצאת דיבה או לשון הרע, כדאי לשקול פנייה לאפיק משפטי. תביעות בגין פרסום משמיץ, ובמקרים מסויימים רק האיום בנקיטה של מהלכים כאלו, כבר הובילו להסרת תכנים פוגעניים. במקרים אפילו יותר חריפים הם אף אילצו את גוגל לתקן או להוריד הצעות אוטומטיות שליליות. יחד עם זאת, ההליך המשפטי אינו נטול חסרונות: לעיתים הבירוקרטיה נמשכת זמן רב עד שניתן פסק דין או מגיעים להסדר, ובינתיים המידע השלילי מוסיף להתפרסם ברשת ולפגוע במוניטין. נוסף לכך, תביעות חוצות גבולות (כשהגורם המפרסם נמצא במדינה אחרת, למשל) מקשות עוד יותר על האכיפה, שכן עשויים להתעורר ענייני תחומי שיפוט וסמכויות משפטיות. לפיכך, במקביל לבירור המשפטי, מומלץ ליישם גם אמצעים נוספים כמו ניהול מוניטין ודחיקת התוצאות השליליות בפועל.